Vitello Tonato

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
  • 400 gram kalfsfricandeau, even aantal, mooi gesneden
  • blikje Fishes tonijn
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel crème fraiche
  • 4 eetlepels yogonaise of zaanse mayonaise
  • 1 filet ansjovisfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout
  •  
Bereiding:

Haal de plakjes kalfsfricandeau een half uur voor het opdienen uit de koelkast om op kamer temperatuur te laten komen. Giet de tonijn af en haal de eventuele graatjes eruit. Doe de tonijn in een kom en voeg de yogonaise en crème fraiche erdoor en meng tot een gladde saus. Smelt in een koekenpan op laag vuur de ansjovisfilet, laat afkoelen en roer door de tonijn saus. Proef en voeg naar smaak peper toe. Snijd de citroen in en voeg een scheut citroensap door de saus. Voeg voor een pittige saus een druppel tabasco door de saus en meng goed door elkaar. Leg de plakjes kalfsfricandeau net overlappend op een bord als een rondje. Schep de tonijn saus over de fricandeau zodat je nog steeds een randje van het vlees blijft zien. Strooi ruim kappertjes over de vitello tonato.

Variatie: doe een schepje tonijn saus op een plakje fricandeau, leg hier bovenop een klein handje rucola en maak hier een rolletje van. leg 3 of 4 rolletjes op een bord en serveer met een rucola salade aangemaakt met kappertjes en het sap van de kappertjes als dressing.

Tonato-saus

Laat de tonijn uitlekken. Pureer de tonijn, mayonaise, kappertjes, ansjovisfilets en de olijfolie met de staafmixer tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Vitello

Leg de plakjes fricandeau op borden. Smeer een laagje tonijnsaus op het vlees. Pluk en snijd de peterselie fijn. Garneer het vlees met de peterselie en kappertjes en breng op smaak met peper.