Allergenen

Wat zijn allergenen?

Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten.

Door Europese wetgeving gelden regels voor het verstrekken van voedselinformatie aan de consument. Het is een trend dat consumenten meer behoefte hebben aan informatie over hun voedsel. Europese wetgeving speelt hierop met regels over het verstrekken van voedselinformatie aan de consument.

Er zijn verschillende regels voor informatiebepalingen op toonbankproducten, voorverpakte producten, producten die verkocht worden aan derden en via websites. De verplichtingen verschillen op de wijze waarop je jouw producten aanbiedt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-verpakte producten en voorverpakte producten. De basis is de Europese verordening 1169/2011 waaruit de verplichtingen voortkomen. Deze 46-pagina-tellende wetgeving is altijd leidend.

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis
 5. Pinda
 6. Soja
 7. Melk (inclusief lactose)
 8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
 13. Lupine
 14. Weekdieren

Enkele stoffen gemaakt van bovenstaande 14 allergene ingrediënten hoeven niet vermeld te worden.

Wij vermelden in onze winkel wat de wettelijke allergenen in onze producten zijn. Voor vragen kunt altijd vooraf contact opnemen met Slagerij Sijt Buis.
E:info@slagerijsijtbuis.nl

T:075-6281917