Kalkoen recept

Ingredienten:

1 hele kalkoen,

500g grof zout

130g boter, gesmolten

2 grote uien, geschild en gehakt

4 wortels, geschild en gehakt

4 stengels bleekselderij, in stukjes

2 takjes verse tijm of citroen tijm

1 laurierblad

260ml goede droge witte wijn

Bereiding:

Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met grof zout. Vul een pan met koudwater en leg de kaldoen er in. Zet de pan in de koelkast en laat de kalkoen 12 uur of een nacht in het zoute water staan.

Verwarm de oven voor op 180 C / gasovenstand 4. Spoel de kalkoen goed af en gooi het zoute water weg.

Smeer de kalkoen in met de helft van de gesmolten boter. Leg de kalkoen met de borstzijde naar beneden op een rooster in een ondiepe braadslee. Vul de buikholte van de kalkoen met 1 ui, de helft van de wortels, de helft van de selderij, 1 takje tijm en het laurierblad. Strooi de overgebleven groenten en tijm op de bodem van de braadslee en bedek met witte wijn.

Braad de kalkoen onbedekt in 3 1/2 tot 4 uur in de voorverwarmde oven, tot de interne temperatuur van de dij 80 graden C bereikt. Draai na 2/3 van de braadtijd de kalkoen voorzichtig om met de borstzijde boven en smeer in met de resterende boter. Laat de kalkoen 30 minuten staan alvorens aan te snijden.